Blogg

DR.dk/nyheder - nå i Drupal

Vi hjelper Danmarks Radio med å relansere DR.dk i Drupal, og nå er nyhetsseksjonen på plass!
lls bilde
kategorier Drupal

I 2012 vant Peytz & Co, i konkurranse med en del andre dyktige danske byråer, et EU-anbud på oppgaven om å bygge det nye DR.dk.

DR.dk, tilsvarende Norges nrk.no, er Danmarks desidert største og mest sammensatte nettside, med titusener av undersider fylt til randen av tekstinnhold, samt live og on-demand streaming av video og radio. Siden, som tidligere var basert på et utdatert Microsoft CMS, blir nå utviklet i åpen kildekode (open source) CMS-et Drupal. Etter å ha lansert undersiden DR.dk/nyheder, er vi over halvveis i prosessen med å overføre DR.dk til Drupal. Vi skal fremdeles overføre en rekke undersider, blant annet for regionene, sporten, været, mat og presse.

Drupal er verdens raskest voksende CMS og blir benyttet av mange av verdens største medievirksomheter, inkludert TV 2 Danmark, Berlingske Medier, Bonnier Publications og The Economist. Drupal er et naturlig førstevalg til komplekse sider med mange integrasjoner.

En svær oppgave

Oppgaven bestod av å bygge opp kjernen til DR.dk fra grunnen av, i Drupal, for så å overføre eksisterende undersider og dets innhold til den nye plattformen, én etter én. Vi startet jobben med å utvikle selve grunnsystemet, og overlot implementering av innhold på hver enkelt subsites til vår underleverandør Netcompany, som har samarbeidet med øvrige aktører i DRs organisasjon. Samtidig iverksatte vi en opplæringsprosess for DRs egne utviklere, hvor de ble tilegnet kompetanse til å opprette innhold i det nye grunnsystemet våre utviklere har bygget. 

Over de tre årene etter vi vant oppgaven, har vi i samarbeid med DR og våres underleverandør hatt rundt 20 utviklere på oppgaven.

En spennende utfordring

Frem til nylig, hadde vi utviklet og lansert en rekke undersider, blant annet LevNu, Kultur, X-Factor og Viden. Når turen kom for å sjøsette undersiden DR Nyheder, stod vi forran en spennende utfordring i henhold til å demonstrere at den nye Drupal-løsningen kunne håndtere den enorme mengden trafikk som siden daglig mottar. Totalt sett, anslås DR.dk å få over 100 millioner besøk i måneden, hvor mesteparten går til DR Nyheder. Heftig.

Skreddersydde funksjonaliteter

DR Nyheder skiller seg fra DRs øvrige undersider hovedsaklig i henhold til volum; både trafikk- og innholdsmessig. Vi har derfor forsøkt å sikre at back end-funksjonalitetene står i stil med journalistenes ulike arbeidsmetoder, slik at de får en så smertefri innholdsproduksjon som overhodet mulig. Vi oppnår dette ved å tilrettelegge:

  • et helt nytt og oversiktelig backend-grensesnitt til forsiden, som kan servere den forsideansvarlige løpende redaksjonell input fra egen og andre redaksjoner
  • en arbeidsflyt til breaking news, som enkelt gjør det mulig å sende push-beskjeder til applikasjoner, nyhetsbrev og sosiale medier, når en artikkel blir opprettet og lansert på forsiden
  • en integrasjon til DRs egne lenke- og innholdsrelaterte tjeneste, som grupperer samtlige artikler på DR.dk i henhold til tema, noe som enkelt forbedrer brukeropplevelsen på siden
  • en direkte integrering av Scanpixs bildesøketjeneste, hvor man kan tilføye bilder fra en ekstern database uten å måtte forlate sitt artikkelskjema
  • en spesialutviklet modul til beskjæring av bilder: Crop Entity, som havnet på førsteplass i Danish Drupal Awards 2015

"Det er en drømmeoppgave å få lov til å lage det nye DR.dk, og vi er veldig henrykte over å endelig være i gang med oppgaven! Det er veldig givende å få så mange positive tilbakemeldinger fra de brukerne som skal jobbe med systemet på daglig basis, noe som virkelig verdsetter alle de timene vi har lagt i denne løsningen. Og at vi samtidig kan bidra med en prisbelønnet modul til Drupal-fellesskapet, er en hyggelig bonus. Jeg er meget stolt av resultatet!", forteller en stolt Anders Hal Werner, utviklingsdirektør og partner i Peytz & Co.